Mire szolgálnak a kardio edzések és mit adnak

Mire szolgálnak a kardio edzések és mit adnak

A kardio edzés egy aerob edzés, amelynek célja az anyagcsere fokozása, a szív és a tüdő intenzív munkájával. A 40-60 percig tartó rendszeres edzések lehetővé teszik a szív-érrendszer erősítését, az állóképesség növelését, a test kiváló fizikai állapotának megőrzését. Minden olyan edzés, amely a szív gyors működését teszi lehetővé, a kardióra utal.

A testmozgás során a pulzusszámot egy bizonyos előre beállított intervallumban kell fenntartani az egész lecke vagy mozgás során.

Milyen gyakorlatokat tartalmaz a kardio edzés:
Nem szükséges, hogy az osztályok az edzőteremben történjenek. Lehet futás, úszás, síelés. És még a 9.emeletre vagy annál magasabbra mászás lift nélkül is kardio hatású edzésnek tekinthető.
Ha a fő követelmény teljesül (a szükséges pulzusszám 20-60 percig), akkor a gyakorlatok vagy tevékenységek valódi kardio edzést jelentenek.

A kardio edzés fő típusai:

Sétálok. Talán a kardio gyakorlatok leggyakoribb típusa. A kezdők számára a sportban vagy a nagy súlyú emberek számára kiváló megoldást mutatok be – viszonylag alacsony terheléssel a szív nem túlterhel. A szokásos ütemben kell járni, fokozatosan növelni kell a mozgás sebességét.
Jó hatás figyelhető meg az intervallummozgással is – gyors lépést váltva a szokásos ritmusban történő mozgással. A legfontosabb dolog ugyanakkor nem megállni, hanem állandóan mozogni.

Futás. Futhat mind az utcán, mind az edzőteremben – mindez a gyakornok vágyaitól és preferenciáitól függ. Futás a helyszínen, intervallum, kocogás – mindegyik ilyen típusú mozgás képes biztosítani a kívánt intenzitást. A képzés során figyelemmel kell kísérni a légzést, az impulzust és az általános állapotot. A jólét éles romlásával több légzési gyakorlatot kell megállítani és végrehajtani.

Úszás. Nagyszerű megoldás mindenki számára-észrevehető hatással az osztályokból. A tartós eredmény elérése érdekében hetente 3-4 alkalommal rendszeresen meg kell látogatni a medencét. Az ilyen típusú kardio edzés fő előnye a gerinc minimális terhelése. Ezért az úszás nemcsak egészséges emberek számára ajánlott, hanem gerinc-és ízületi problémákkal küzdő betegek számára is.

Osztályok szimulátorok. Hagyományosan bent tartják őket. Elégtelen tapasztalat esetén ajánlott az oktató felügyelete alatt elkezdeni a képzést, hogy elkerülje a hibákat a terhelés beállításakor.

Aerobik, tánc. A zene ritmikus mozgása stabil és elég nagy terhelést okoz, ami nagy örömet okoz. Táncolj és mozogj mindenhol-otthon, klubokban, a természetben. Az eredmény lenyűgözni fogja.

Milyen előnyei vannak a kardio edzésnek:
A kardio edzés fő előnye, hogy a szív és a tüdő intenzív üzemmódban működik. Az osztályok során a pulzusszám nő, a vérkeringés nő.
Állandó terhelés esetén az állóképesség jelentősen megnő-az ember már nem érzi magát fáradtnak lépcsőzéskor vagy bármilyen más hosszú távú motoros aktivitással. A terhelésből származó fáradtság nem azonnal jön, mint a képzés elején, hanem közelebb az osztályok végéhez.